Vrouwen en hartfalen: waarom de symptomen anders zijn. En wat jij kunt doen.
vr 18 april 2025 door Lewis Wiggins
“Ik voelde me vooral moe en wat misselijk. Geen pijn op de borst, dus ik dacht: het zal wel stress zijn.”
Het is een verhaal dat artsen vaker horen dan hen lief is. Hartfalen bij vrouwen wordt nog te vaak gemist: door de omgeving, door artsen, en door vrouwen zelf. Aandacht hiervoor is noodzakelijk! Veel symptomen worden nog niet herkend als symptoom van hartfalen. En dat terwijl hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één zijn bij vrouwen in Nederland.
Het goede nieuws? Je kunt veel doen om je hart gezond te houden. En daar speelt omega-3 een belangrijke rol in.
Hoe herken je hartfalen bij vrouwen?
De symptomen van hartfalen bij vrouwen wijken vaak af van het klassieke beeld. Denk je bij een hartaanval aan heftige pijn op de borst en uitstralende pijn in de linkerarm? Bij vrouwen kunnen de signalen subtieler (maar net zo gevaarlijk) zijn:
- Extreme vermoeidheid zonder duidelijke oorzaak
- Kortademigheid bij lichte inspanning
- Misselijkheid, zweten of duizeligheid
- Drukkend gevoel in de bovenbuik, rug of kaak
- Onverklaarbare angst of rusteloosheid
Juist omdat deze klachten ook bij andere dingen passen (stress, overgang, vermoeidheid), worden ze niet altijd serieus genomen. Maar jouw lichaam geeft signalen niet voor niets. Als je twijfelt: laat het altijd checken door een arts. Beter een keer te veel dan te laat!
Waarom het hart van vrouwen anders reageert
Vrouwen hebben gemiddeld kleinere kransslagaders dan mannen. Ook zijn hormonale schommelingen (zoals rond de overgang) van invloed op de vaatwand, bloeddruk en vetstofwisseling. Stress werkt bij vrouwen vaker via het autonome zenuwstelsel, wat kan leiden tot een “stil” infarct, zonder acute pijn.
Bovendien is het vrouwelijk lichaam gevoeliger voor ontstekingen in de bloedvaten. Dat maakt de juiste leefstijl en voeding extra belangrijk.
Wat omega-3 doet voor je hartgezondheid
Omega-3 vetzuren, zoals EPA en DHA uit visolie, ondersteunen het hart op meerdere fronten. Hieronder zie je wat een dagelijkse dosis (minimaal 250 mg) voor jou kan betekenen:
Ondersteuning van de hartfunctie
EPA en DHA dragen bij aan een normale werking van het hart.
Verlaging van triglyceriden
Een hoog triglyceridengehalte in je bloed verhoogt je risico op hartziekten. Omega-3 helpt dit vetgehalte op natuurlijke wijze te verlagen.
Invloed op cholesterol
Omega-3 heeft geen groot effect op slecht LDL-cholesterol, maar verhoogt wél licht het goede HDL-cholesterol. Het helpt je vetstofwisseling in balans te brengen en vermindert vetopslag in je vaatwanden.
Minder ontsteking, betere doorbloeding
Omega-3 werkt ontstekingsremmend: cruciaal bij het voorkomen van aderverkalking. Het houdt je bloedvaten soepel en ondersteunt een gezonde bloedcirculatie.
Zo hou je je hart gezond, zonder stress
Een gezond hart vraagt geen perfect leven, wel bewuste keuzes. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Denk aan:
- Beweeg dagelijks, al is het maar 30 minuten wandelen of fietsen
- Eet hartvriendelijk: volkoren, veel groenten, noten, peulvruchten en vette vis
- Beperk stressmomenten: neem kleine pauzes, adem diep
- Stop met roken, beperk alcohol
- Kies voor een hoogwaardig omega-3 supplement als je geen of weinig vis eet
Eén lepel per dag voor een sterk hart
Möller’s Omega-3 bevat een optimale combinatie van EPA, DHA en vitamine D. In één lepel krijg je de juiste hoeveelheid binnen om je hart, hersenen en immuunsysteem te ondersteunen.
Of je nu in een drukke levensfase zit of juist bewust bezig bent met gezond ouder worden: jouw hart verdient aandacht. Elke dag weer.
Eén lepel Möller’s per dag; A Spoonful of Life.