De verschillen tussen levertraan en visolie
Waarom kun je beter levertraan nemen dan visolie?
Möller’s Omega-3 is visolie, maar niet niet andersom. Dit maakt je natuurlijk nieuwsgierig naar de verschillen. In het kort: levertraan is van nature completer, rijker en natuurlijker dan visolie.
Levertraan werd vroeger iedere dag geconsumeerd en veel ouders gaven dit aan hun kinderen om hun weerstand een boost te geven, om te voorkomen dat ze ziek werden. De smaak werd vroeger niet gewaardeerd, maar Möller’s Omega-3 bewijst dat het ook lekker kan zijn. Je hebt zelfs de keus uit 4 smaken, alle bekroond met een Superior Taste Award! Als aanvulling op de dagelijkse voeding biedt Möller’s je een unieke combinatie van omega-3 vetzuren DHA en EPA en vitamine A, D en E. Met 1 dessertlepel (5 ml) krijg je 600 mg DHA en 400 mg EPA en je dagelijkse behoefte aan vitamine D3 binnen.
De verschillen tussen levertraan en visolie
De markt van omega-3 supplementen is stevig groeiende en wij vinden transparantie heel belangrijk. Daarom geven wij een overzicht waarin we de verschillen tussen de merken uitlichten. Levertraan is visolie, maar niet andersom. Dit is wel zo als het voor 100% uit de lever van de vis wordt gewonnen. Möller’s Omega-3 is afkomstig van de lever van de kabeljauw, omdat deze lever juist de hoogste waardes omega-3 en natuurlijke vitamines bevat. Dit overzicht is van juni 2021.
Product | Levertraan of visolie? | Omega-3 (DHA/EPA) per 5 ml | Natuurlijke vitamine A en D | Vitamine A gehalte per 5 ml |
Möller’s Omega-3 | Levertraan | 600/400 mg | Ja | 250 mcg = Veilig |
Jacob Hooy Levertraan* | Visolie | 450/350 mg | Nee, vit. A en D toegevoegd | 1375 mcg |
Lovitran Levertraan* | Visolie | 875 mg (totaal) | Nee, vit. A en D toegevoegd | 1500 mcg |
Eqology Pure Arctic Oil | Visolie + olijfolie | 385/325 mg | Nee, vitamine D toegevoegd | – |
EyeQ visolie | Visolie, teunisbloemolie + zonnebloemolie | 58/186 mg | Nee | – |
Wat is levertraan?
Een visolie is pas levertraan als de olie rechtstreeks uit de lever van een vis wordt gewonnen. Möller’s komt uit de lever van de kabeljauw. Deze is van nature rijk aan omega-3, maar ook aan vitamine A en D, in tegenstelling tot visolie. Deze vitamines worden aan visolie toegevoegd, terwijl levertraan ze van nature bevat. Ook zijn omega-3 vetzuren in hoge gehaltes én in natuurlijke vorm aanwezig, veroorzaakt door het onderscheidende productieproces.
*Er zijn producten op de markt die worden verkocht als levertraan, maar eigenlijk niet helemaal puur zijn. Neem bijvoorbeeld Jacob Hooy en Lovitran, dit zijn beide levertranen verrijkt met vitamine A en D. ‘Verrijkt met’ betekent dat de vitamines er aan zijn toegevoegd, terwijl pure levertraan van nature rijk is aan deze vitamines. Möller’s Omega-3 is pure levertraan, van nature rijk aan vitamine A en D. Het gehalte omega-3 vetzuren is ook nog eens veel hoger.
Uniek stoomproces & hoge kwaliteit
Levertraan wordt door middel van een stoomproces verkregen uit de lever van Arctische kabeljauw (zeer geconcentreerd in omega-3 en vitamine A en D). Het stoomproces hiervan is een unieke methode, geïntroduceerd door Peter Möller. De stoom heeft een lage temperatuur en hierdoor wordt de olie langzaam van de lever afgescheiden. De lever is minder dan 24 uur oud, waardoor het van hoogwaardige kwaliteit wordt geproduceerd. Een goede kwaliteit, zuiverheid en smaak is gegarandeerd. Het resultaat is pure levertraan waar, behalve vitamine E voor het behoud van kwaliteit, niets aan wordt toegevoegd. Möller’s is ook dit jaar weer bekroond met de Superior Taste Award voor uitzonderlijk goede smaak.
Door het unieke stoomproces behoudt Möller’s levertraan zijn omega-3 vetzuren en vitamines. De olie wordt langzaam door middel van stoom afgescheiden, daardoor blijft de natuurlijke vorm van de vetzuren behouden. Dit zorgt voor een betere opname van de vetzuren in het lichaam dan de ethylesters die gedurende het productieproces van visolie worden geproduceerd.
Bij het produceren van visolie wordt de gehele vis samengeperst en deze olie wordt verder verwerkt tot visolie. De olie die vrijkomt bevat geen natuurlijke vitamines meer en heeft een volledig andere vetzuursamenstelling en minder DHA en EPA dan levertraan.
Geen toegevoegde vitamine A en D
Een ander belangrijk verschil met visolie is dat het van nature rijk is aan vitamine A en D. In tegenstelling tot visolie waaraan deze vitamines vaak worden toegevoegd. Het productieproces van levertraan zorgt ervoor dat de voedingswaarden en ingrediënten behouden worden. Door deze natuurlijke ingrediënten onderscheidt levertraan zich van visolie. Vitamine A en D zijn niet van nature aanwezig in visolie. Indien visolie wel vitamine A en D bevat, dan zijn deze eraan toegevoegd. Dit kun je zien aan de vermelding van deze vitamines bij de ingrediënten op het etiket.
Möller’s bevat dus naast natuurlijke omega-3 ook natuurlijke vitamine A en D. Daarin onderscheidt Möller’s zich alweer van andere levertraan én visolie, zoals EyeQ en Eqology. De vitamines zijn hierin niet van nature aanwezig. Aan deze producten wordt vitamine D en soms ook vitamine A toegevoegd.
Rijker in voedingswaarden
Het gehalte DHA en EPA visvetzuren in Möller’s Omega-3 is veel hoger dan in andere visolie. Dat komt door het onderscheidende productieproces en door de afspiegeling van omega-3 waarden in de lever van kabeljauw. Möller’s bevat maar liefst 600 mg DHA en 400 mg EPA per portie. En in de juiste verhouding!
Met dit zeer hoge gehalte omega-3 vetzuren onderscheidt Möller’s zich van visolie. Geen enkele visolie bevat zoveel omega-3 vetzuren als Möller’s Levertraan! Ter vergelijking:
Product | Omega-3 (DHA/EPA) per 5 ml |
Möller’s Omega-3 | 600/400 mg |
Jacob Hooy Levertraan* | 450/350 mg |
Lovitran Levertraan* | 875 mg (totaal) |
EyeQ visolie | 58/186 mg |
Möller’s Omega-3 bevat de juiste verhouding DHA en EPA vetzuren. Bovendien is deze omega-3 in natuurlijke vorm aanwezig, voor een betere opname.
Naast natuurlijke omega-3 en natuurlijke vitamine D bevat Möller’s ook nog natuurlijke vitamine A. Hoewel dit een ontzettend belangrijke vitamine is, mag dit gehalte niet te hoog is. Möller’s is als een van de weinige geschikt voor zwangere vrouwen. Het wordt zelfs aanbevolen tijdens de zwangerschap. Let bij het kopen van een visolie/levertraan op het gehalte vitamine A. Sommige visoliën bevatten teveel toegevoegde vitamine A. Dat kan schadelijk zijn voor je kindje.
Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor een goede gezondheid.
Duurzamer
Möller’s Omega-3 komt van de lever van verse Arctische kabeljauw, een vis die niet bedreigd wordt door overbevissing. Al meer dan 165 jaar gevangen in de Noorse zee net ten noorden van de Noordpoolcirkel, d.m.v. duurzame visserij. Iedere dag direct, vers transport van de vangst naar lokale visserijen. Goede gezondheid, van de vis naar de fles.
Möller’s is MSC-gecertificeerd, voor de duurzame wilde visvangst in Noorwegen. Duurzaam wil zeggen: geen overbevissing, selectieve vismethode, geen invloed op de zeebodem en gebruik van de gehele vis. De lever voor de levertraan en de rest van de vis voor consumptie. Möller’s heeft niet voor niets gecertificeerd het MSC-keurmerk in ontvangst mogen nemen.
Makkelijk in te nemen
Möller’s Omega-3 is vloeibaar en je hebt slechts 1 lepel per dag nodig. In tegenstelling tot 2 of 3 lepels van andere levertraan/visolie, zoals Eqology en EyeQ. Door de vloeibare vorm is het makkelijk in te nemen. Dat is met name ideaal voor kinderen. Geen gedoe meer met het slikken van grote capsules.
In 4 lekkere smaken
Möller’s het enige merk dat te verkrijgen is in 4 lekkere smaken, voor ieder wat wils. Elke smaak is bekroond met een Superior Taste Award voor uitzonderlijk goede smaak! Niet te vergelijken met de ‘ouderwetse’ levertraan.
Bekijk hier de verschillende varianten.
De conclusie: waarom is Möller’s Omega-3 het beste omega-3 product?
Möller’s Omega-3 | Andere visolie |
Natuurlijke omega-3 en vitamine A & D | Geen vitamines aanwezig, tenzij kunstmatig toegevoegd |
Zeer hoog gehalte DHA en EPA (essentiële visvetzuren) in de juiste verhouding | Lager gehalte DHA en EPA |
Visolie door uniek stoomproces afgescheiden –> zuiver & geconcentreerd | Olie geperst uit de hele vis |
Visolie uit kabeljauwlever met een hoge concentratie omega-3 en vitamine D | Olie van (meestal) sardines / ansjovis |
Omega-3 in triglyceriden (natuurlijke vorm) –> betere opname | Omega-3 in ethylesters (omgezet in productieproces –> onnatuurlijke vorm) |
Möller’s Omega-3 is het meest natuurlijke en pure omega-3/vitamine D supplement.
Er bestaan veel verhalen over levertraan. Lees hier de Veelgestelde Vragen (FAQ) over Möller’s.
Möllers Omega-3
Laatste nieuws
- Omega-3, omega-6 en omega-9: wat zijn de verschillen? 4 juli 2022
- NIEUW: Maatlepel voor de perfecte dosering van Möller’s Omega-3 4 juli 2022
- Denk ook op vakantie aan je omega-3 27 juni 2022