Omega-3, omega-6 en omega-9: wat zijn de verschillen?

Omega-3, omega-6 en omega-9: wat zijn de verschillen?

ma 4 juli 2022 door Lianne Van den Bosch

Omega-3, omega-6 en omega-9: het zijn allemaal vetzuren, maar wat zijn nu precies de verschillen en zijn ze allemaal even gezond voor je? Vetten werden lange tijd gezien als “slecht voor je gezondheid”. Gelukkig is de vetfobie inmiddels voorbij en wordt het belang van gezonde vetten steeds meer uitgelicht. We kunnen niet zonder vetten! Omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren zijn de gezonde vetzuren, essentieel voor het lichaam. Welk omega vetzuur is het gezondst?

Omega-3: onmisbaar voor een goede gezondheid

Dit supergezonde vetzuur is het allerbelangrijkste van de omega vetzuren. Omega-3 is een meervoudig onverzadigd vetzuur wat we vaak veel te weinig met onze voeding binnenkrijgen. Vette vis, zoals zalm, haring en sardientjes, is rijk aan omega-3. Met visolie zorg je op een gemakkelijke manier voor je dagelijkse dosis omega-3. Omega-3 is ook te vinden in plantaardige bronnen, zoals lijnzaad en noten. Echter moet deze vorm van omega-3 nog in het lichaam worden omgezet. Mensen die geen of weinig vette vis eten, hebben al gauw een tekort. De visvetzuren zijn eigenlijk essentieel in een gezond en compleet voedingspatroon. Ze spelen een belangrijke rol bij het behoud van het gezonde hart– en hersenfunctie en ondersteunen het gezichtsvermogen bij inname van minimaal 250 mg DHA en EPA. Onmisbaar voor een goede gezondheid dus!

Omega-6: balance is key

De tweede vorm van omega vetzuren is omega-6, ook een meervoudig onverzadigd vetzuur. Je vindt omega-6 in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie. Omega-6 verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Wat is het verschil tussen omega-3 en omega-6?

Ze zijn beide belangrijk voor onze gezondheid, maar… ons Westerse dieet bestaat vaak uit teveel omega-6 en te weinig omega-3. De verhouding omega-3 en 6 moet in balans zijn (max. 1:4). Nu is de verhouding bij de meeste mensen vaak hoger dan 1:20. Een verstoorde balans werkt ontstekingen in de hand, omdat de opname van omega-3 wordt verstoord. Omega-3 werkt ontstekingsremmend, terwijl een teveel aan omega-6 vetzuren ontstekingen juist kan bevorderen. Let er dus op dat je niet teveel omega-6 consumeert.

Omega-9: olijfolie is een rijke bron

Dan is er ook nog omega-9. In tegenstelling tot omega-3 en -6 is omega-9 een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. O.a. belangrijk voor het behoud van een normaal cholesterolgehalte. Omega-9 vind je vooral in olijfolie, noten, sesamzaad en avocado, maar we kunnen het zelf ook aanmaken. Daarom is het geen essentieel vetzuur en is suppletie niet nodig.

Waar zit omega-3, omega-6 en omega-9 in?

Omega-3: noten, lijnzaad en vette vis, zoals makreel, haring, zalm en sardientjes.

Omega-6: plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie.

Omega-9: olijfolie, noten, sesamzaad en avocado.

Wat is beter: omega-3, omega-6 of omega-9?

Uiteindelijk draait het bij de vetzuren om een goede balans. Balance is key! De omega vetzuren spelen allemaal een belangrijke rol in het lichaam. Vergeet ook niet dat vetten belangrijk zijn voor de opname van vetoplosbare vitamines A, D, E en K. Vitamine A en E zijn belangrijke antioxidanten, vitamine D en K spelen een rol bij het behoud van sterke botten. Daarnaast zijn vitamine A en D ontzettend belangrijk voor het immuunsysteem.

Wat kun je zelf doen voor een goede vetzuurbalans? In het kort: eet 2x per week een heerlijke portie verse vette vis of neem een goed visoliesupplement én let op je omega-6 inname!

balans omega vetzuren omega-3 omega-6 omega-9 omega-6 omega-9
0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegNaar winkel
      Bereken verzendkosten
      Kortingscode toepassen