Wat is omega-3?

Wat zijn omega-3 vetzuren en waar zijn ze goed voor?

Met omega-3 heb je goud in handen. Omega-3 vetzuren zijn bekend als hele gezonde vetzuren. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Het zijn meervoudig onverzadigde vetten en zijn vloeibaar bij zowel kamertemperatuur als in de koelkast. Alle cellen in het lichaam hebben omega-3 vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren, het zijn immers belangrijke bestanddelen van de membranen van alle cellen. Het maakt de cellen soepel. We kunnen dus niet zonder omega-3!

Omega-3 is heel belangrijk voor het goed functioneren van bijvoorbeeld de hersenen en het zenuwstelsel. Zelfs een burn-out of depressie kan te maken hebben met een tekort aan omega-3 vetzuren. Voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen is omega-3 van groot belang. Omega-3 vetzuren dragen bij aan een gezond hart en immuunsysteem. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op het gezichtsvermogen.

Bronnen van omega-3

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, omdat ons lichaam deze stoffen nodig heeft, maar niet (of slechts in beperkte mate) zelf kan maken. Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor onze gezondheid. Daarom is het belangrijk dat we omega-3 uit voeding, eventueel aangevuld met voedingssupplementen, binnenkrijgen.

Het bekendste plantaardige omega-3 vetzuur is alfa-linoleenzuur (ALA), maar het lichaam heeft ook dierlijke omega-3 nodig: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het lichaam kan zelf EPA en DHA produceren uit ALA, maar deze omzetting verloopt zeer inefficiënt. Daarom is het belangrijk om voeding te nuttigen die rijk is aan EPA en DHA. Vette vis is de belangrijkste bron van deze belangrijke visvetzuren. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal één keer per week vette vis te eten: makreel, haring of zalm. Helaas krijgen wij er veel te weinig van binnen. Ga eens bij jezelf na of jij voldoende DHA en EPA omega-3 met je voeding binnen krijgt. Eet jij minimaal één keer per week een flinke portie vette vis?

Mensen die geen of te weinig vis eten, kunnen een natuurlijk omega-3 supplement nemen, zoals visolie of levertraan. Door het nemen van levertraan word je ook nog eens voorzien van je dagelijkse behoefte aan vitamine D.

Hoe kies je een omega-3 supplement?

Waarom is omega-3 zo belangrijk?

Omega-3 vetzuren DHA en EPA zijn van belang in elke fase van ons leven (van jong tot oud). Gedurende ons hele leven spelen omega-3 vetzuren een belangrijke rol. Ze houden de cellen soepel en hebben een ontstekingsremmende werking.
Ze zijn belangrijk voor:

* Gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA en EPA
** Gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA

Omega-3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor de hersenen, zijn van groot belang voor een goede hartfunctie en hebben een gunstig effect op het gezichtsvermogen. Naarmate je ouder wordt, nemen je lichaamsfuncties af en de kans op ziekten en beperkingen toe. Wij willen allemaal gezond ouder worden en daar kan voldoende inname van omega-3 je bij helpen.

Lees hier hoe omega-3 vetzuren jouw hersenen, hart en ogen ondersteunen.

Omega-3 tijdens zwangerschap en bij borstvoeding

Ons brein is afhankelijk van goede voeding om zich goed te kunnen ontwikkelen en functioneren. Daarom is het belangrijk om van jongs af aan belang te hechten aan goede voeding voor je kind, al tijdens de zwangerschap. Wanneer je in verwachting bent is gezond eten en gezond leven in deze periode extra belangrijk. Met gezonde voeding krijg je in principe voldoende vitamines en mineralen binnen. Uitzonderingen hierop zijn vitamine D en foliumzuur, waarvoor aanvulling gewenst is. Ook is het binnenkrijgen van voldoende omega-3 vetzuren van belang. Het omega-3 vetzuur DHA is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de foetus. Inname van een omega-3 supplement met minimaal 250 mg DHA per dag door de zwangere vrouw heeft effect op de groei en gezonde ontwikkeling van het kindje, maar ook op de gezondheid van de moeder.

Omega-3 wordt ook via borstvoeding aan de baby doorgegeven. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de ogen en hersenen van je kindje, omdat de DHA omega-3 vetzuren door de moedermelk worden overgedragen aan je kindje.

Zowel tijdens de zwangerschap als bij borstvoeding is inname van DHA omega-3 door de moeder van groot belang. Er is een associatie tussen de consumptie van DHA door de moeder en goede ontwikkeling van het kinderbrein bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA. Hierdoor ontwikkelt het kind een basis voor alle uitdagingen die hem of haar te wachten staan als ze opgroeien.

Omega-3 voor kinderen

Naast het feit dat omega-3 de hersenfuncties ondersteunt en een positieve invloed heeft op cognitieve functies, werkt omega-3 ook positief op de ontwikkeling van kinderen. DHA omega-3 is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en is goed voor het gezichtsvermogen, bij minimale inname van 250 mg DHA per dag. Voor jonge kinderen wordt extra inname van DHA geadviseerd om bij te dragen aan de ontwikkeling van hun zenuwstelsel. Omega-3 is dus goed voor de hersenontwikkeling! Wist je dat… het 25 jaar duurt voordat de hersenen volledig ontwikkeld zijn?

Onderzoek wijst uit dat omega-3 een positief effect kan hebben op gedrags- en leerproblemen. Daarbij wordt ook een verbetering in ADHD-symptomen waargenomen.

Kinderen zijn gebaat bij een gezond lijf. Naast de fysieke inspanning die hun lijf dagelijks moet leveren, is er bij schoolgaande kinderen ook nog de mentale inspanning van een schooldag. Niet alleen lijfelijk aanwezig zijn is belangrijk, ook je koppie erbij houden is van belang. Omega-3 zou hier een verbeterende rol in kunnen spelen. Geef je kind omega-3, op die manier ondersteun je het kinderbrein!

Hoe kies je het juiste omega-3 supplement?

Er bestaan ontzettend veel verschillende omega-3 supplementen, variërend in prijs, kwaliteit, zuiverheid, herkomst en toevoegingen. Hoe kies je het juiste omega-3 product?

Het is belangrijk om bij aankoop van een omega-3 supplement erop te letten dat dit supplement het juiste type omega-3 bevat, dat het een grote hoeveelheid omega-3 bevat, dat de omega-3 in natuurlijke vorm aanwezig is en of er andere stoffen zijn toegevoegd.

1. Het juiste type omega-3: DHA en EPA

Er zijn meerdere soorten omega-3 vetzuren. Belangrijke omega-3 vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze vetzuren hebben een breed scala aan wetenschappelijk gedocumenteerde voordelen voor de gezondheid. DHA en EPA zitten vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel.

Het plantaardige omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) zit onder andere in raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie, chiazaad en walnoten. ALA dient echter in ons lichaam nog omgezet te worden in de bruikbare DHA en EPA. Deze omzetting gebeurt slechts in beperkte mate (volgens onderzoek wordt slechts 2 tot 10% van de ingenomen ALA omgezet). Het is dus belangrijk om specifiek te kijken naar de hoeveelheid DHA en EPA in een supplement.

Möller’s Omega-3 is van nature rijk aan DHA en EPA, dus dat zit wel goed!

2. De hoeveelheid omega-3 per dagdosering

De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert een inname van minimaal 450 mg DHA en EPA per dag (de juiste typen omega-3). Het is echter aangetoond dat het gebruik van 1.000 mg DHA en EPA per dag het risico op fatale coronaire hartziekten verlaagt.

Eén dessertlepel Möller’s Omega-3 bevat 1.000 mg DHA en EPA omega-3.

3. Omega-3 in natuurlijke vorm

Het is belangrijk dat de omega-3 in natuurlijke triglyceride vorm aanwezig is. Zo zijn omega-3 vetzuren ook aanwezig in vis en deze vorm geeft een betere opname van de vetzuren in het lichaam dan bijvoorbeeld ethylesters van andere visolies. Ethylesters zijn zodanig synthetisch gezuiverd dat ze een vermindering geven in de absorptie van de vetzuren.

Möller’s Omega-3 wordt op unieke wijze geproduceerd, waardoor de natuurlijke vorm van de omega-3 vetzuren behouden blijft.

4. Andere voedingsstoffen in het supplement

Vaak bevat een omega-3 supplement niet alleen omega-3, maar ook nog vitamines. Let dan op: alles wat in de ingrediëntenlijst staat, is toegevoegd. Behalve vitamines kunnen dit ook vulstoffen, kleurstoffen, conserveermiddelen, kunstmatige smaakstoffen, gelatine-omhulsels en andere toevoegingen zijn. Het is belangrijk om voor een zo natuurlijk mogelijk omega-3 product te kiezen.

Möller’s Omega-3 is van nature rijk aan vitamine A en D, in tegenstelling tot andere visolies.

Bestudeer dus altijd zowel de ingrediëntenlijst als de voedingswaarden heel goed. De ingrediëntenlijst vertelt je hoe het supplement is samengesteld, de voedingswaardentabel laat zien welke belangrijke voedingsstoffen het supplement bevat en in welke hoeveelheid.

“Nadat ik de reviews op deze site heb gelezen, heb ik ook de Möller’s Tutti Frutti gekocht. Mijn kind eet nauwelijks vis en als ouder zijnde vind ik het belangrijk dat mijn kind de juiste vitaminen en mineralen dagelijks kan innemen. Wij hebben nu al een goede start van de ochtend met de Tutti frutti van Möller’s!” – Ebru, februari 2019.

Wij noemen Möller’s Omega-3 niet voor niets ‘de gouden druppel‘.