Veelgestelde vragen

LEVERTRAAN

Is Möller’s Omega-3 levertraan?

Ja, Möller’s Omega-3 wordt uit de lever van kabeljauw gewonnen en deze rijke olie wordt levertraan genoemd. Levertraan is nog steeds de beste visolie! Je denkt, levertraan, dat is toch iets van vroeger? Niets is minder waar. Levertraan werd vroeger aan kinderen gegeven ten behoeve van sterke botten en tanden, maar ook voor de weerstand. Vandaar werd het met name in de wintermaanden gegeven. Levertraan staat natuurlijk bekend om de verhalen over vieze smaak. Lees hieronder meer.

Levertraan was vroeger heel vies, is dat nog steeds zo?

Velen herinneren zich nog de vieze smaak van levertraan van vroeger. Levertraan wordt vies (ranzig) van smaak als deze lange tijd wordt blootgesteld aan zuurstof en licht (oxidatie). Tegenwoordig zijn er betere productietechnieken voorhanden om dit te voorkomen. Zo gebruikt Möller’s verse vis voor haar levertraanolie. De olie wordt vervolgens in een zuurstofarme omgeving mild (zonder gebruik van chemicaliën) verwerkt en gereinigd. Tevens voegen we vitamine E aan de olie toe, die de olie verder beschermt tegen oxidatie. Dit maakt dat Möller’s levertraan neutraal en fris smaakt.

Onlangs hebben we zelfs de Superior Taste Award 2019 gewonnen voor de smaak en kwaliteit van Möller’s levertraan, van het gerenommeerde International Taste and Quality Institute! De jury bestaande uit 135 experts vond de smaak van Möller’s levertraan opmerkelijk goed en dit werd bekroond met de Superior Taste Award!

Wordt levertraan van walvis gemaakt?

Nee. Vroeger werden sommige levertranen van walvis gemaakt. Möller’s levertraan bestaat al sinds 1854 en was altijd en is nog steeds volledig afkomstig van de Arctische kabeljauw. Deze kabeljauw wordt door ons duurzaam gevangen en is van nature rijk aan vitamine A en D en omega-3.

Zijn er verschillen tussen de verschillende soorten (merken) levertranen?

Levertraan is een soortnaam. Er zijn verschillende soorten levertranen op de markt. Deze kunnen onderling verschillen in smaak, voedingswaarden en zuiverheid. Afwijkingen in smaak kunnen ontstaan door verschillen in de productiewijze (al dan niet in een zuurstofvrije omgeving, wijze van zuiveren), de receptuur (bijvoorbeeld wel of geen vitamine E aan de olie toegevoegd) en de vissoorten die gebruikt zijn. Kijk voor de voedingswaarden op het etiket van desbetreffend product en let vooral of en zo ja hoeveel omega-3 vetzuren ‘DHA en EPA’ vermeld staan. Van deze vetzuren zijn namelijk de voordelen voor de gezondheid wetenschappelijk aangetoond.

Vroeger nam je levertraan voor de vitamine A en D, zitten die er nog steeds in?

Vroeger namen we de levertraan inderdaad voornamelijk vanwege de weerstandsvitamines A en D. En die vitamines zitten nog steeds in Möller’s levertraan.
De laatste decennia zijn door vele wetenschappelijke studies ook de voordelen van omega-3 voor onze gezondheid aangetoond. Möller’s levertraan is naast vitamine A en D, ook rijk aan omega-3. Daardoor wordt Möller’s levertraan nu ook als omega-3 supplement genomen.

Levertraan is toch iets van vroeger, kan ik nu niet beter reguliere visoliecapsules nemen?

Reguliere visoliecapsules bevat van nature omega-3 vetzuren, maar niet de vitamines A en D. Levertraan biedt de unieke combinatie van natuurlijke vitamine A en D en omega-3. Ook bevat levertraan de omega-3 vetzuren in natuurlijke triglyceride vorm, wat zorgt voor een betere opname dan de opname van ethylesters die in reguliere visoliecapsules voorkomen.

Daarnaast biedt Möller’s levertraan (omega-3 visolie) in verhouding tot vele visoliën een hoge dosering van de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Per dessertlepel levert Möller’s levertraan namelijk 1.000mg DHA en EPA omega-3 vetzuren. Om deze hoeveelheid omega-3 vetzuren binnen te krijgen, dient men vaak meerdere visolie capsules te slikken.

Ook wordt voor de productie van reguliere visoliecapsules de hele vis gebruikt, terwijl voor Möller’s alleen de lever van de kabeljauw wordt gebruikt. De reden hiervoor is dat de lever juist enorm veel omega-3 en vitamine A en D bevat, in tegenstelling tot de rest van de vis.

Möller’s levertraan is dus ook visolie, maar dan gemaakt van de lever van kabeljauw (rijk aan natuurlijke omega-3 en vitamine A en D). Het bevat de omega-3 vetzuren in natuurlijke vorm en in hoge dosering.

MÖLLER’S

Wat is het verschil tussen Möller’s vloeibare levertraan en de Möller’s Double capsules?

Het belangrijkste verschil tussen vloeibare levertraan en omega-3 capsules is dat de vloeibare levertraan wordt gemaakt van de verse lever van de Arctische kabeljauw. De olie van de Double capsules is gemaakt van olie afkomstig uit vette vis, zoals ansjovis en sardines uit het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. Een tweede verschil is dat levertraan van nature vitamine A en D bevat. Voor de Double capsules moeten deze vitamines worden toegevoegd aan de visolie. De omega-3-vetzuren DHA en EPA zijn te vinden in beide soorten. Levertraan bevat daarentegen in verhouding meer DHA omega-3 vetzuren, de Double capsules meer EPA.

Moeten de Möller’s producten met eten worden ingenomen?

Nee, de Möller’s levertraan en capsules hoeven niet met eten te worden ingenomen. Het moment waarop je de producten neemt hangt af van wat je zelf het prettigste vindt, dat varieert van persoon tot persoon. Voor een goede regelmaat adviseren wij om de producten steeds op hetzelfde moment van de dag te nemen. Tevens adviseren wij om de producten bij het ontbijt te nemen, dan worden de omega-3 vetzuren het meest optimaal door het lichaam opgenomen.

Bevatten de Möller’s producten soja of gluten?

Nee, geen van onze producten bevatten soja of gluten. Het enige allergeen dat Möller’s bevat is vis.

Bevatten de Möller’s producten, behalve vis, nog andere dierlijke ingrediënten?

Möller’s Levertraan bevat geen andere dierlijke ingrediënten dan vis. Möller’s Double capsules zijn omhuld met gelatine, deze gelatine is afkomstig van rund en is halal-gecertificeerd.

Is de gelatine in Möller’s Double capsules halal?

Ja, de gelatine is afkomstig van rund en deze gelatine is halal-gecertificeerd.

Hoelang kan ik een fles Möller’s levertraan bewaren na opening?

Na opening is de levertraan minimaal 3 maanden houdbaar in de koelkast. Voor behoud van optimale versheid dient de levertraan in de koelkast bewaard te worden (na opening).

ZWANGER, BORSTVOEDING, BABY

Mag ik nu ik zwanger ben Möller’s levertraan gebruiken?

Ja, Möller’s levertraan wordt geadviseerd voor zwangere vrouwen. Möller’s levertraan is namelijk rijk aan vitamine D en het essentiële omega-3 vetzuur DHA. Vitamine D is van belang voor de opname van calcium die de botontwikkeling van de baby ondersteunt. Möller’s levertraan biedt de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D voor zwangere vrouwen van 10 microgram per dag.
Het omega-3 vetzuur DHA helpt bij de ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de zichtfuncties van je baby (dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname door de moeder van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname van 250 mg EPA /DHA).
Möller’s levertraan bevat ook 250 microgram vitamine A per dagdosering. Vitamine A speelt een belangrijke rol bij de groei van de foetus. Voldoende vitamine A tijdens de zwangerschap is daarom van belang, maar een teveel van deze vitamine moet worden voorkomen. Eet tijdens de zwangerschap niet te veel vitamine A rijke producten, zoals lever, paté en leverworst. Een sneetje leverpastei bevat bijvoorbeeld 350 microgram vitamine A. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A tijdens de zwangerschap is 1.000 microgram per dag (de maximaal veilige dosis voor zwangere vrouwen is 3.000 microgram per dag). Möller’s levertraan bevat de veilige hoeveelheid van 250 microgram vitamine A per dagdosering.

Mag je Möller’s levertraan gebruiken als je borstvoeding geeft?

Ja, Möller’s levertraan wordt aanbevolen voor moeders die borstvoeding geven. Möller’s bevat namelijk het omega-3 vetzuur DHA. Het DHA vetzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de baby die borstvoeding krijgt (dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA door de moeder, naast de dagelijkse minimaal aanbevolen inname van 250 mg DHA en EPA.). Daarnaast bevat Möller’s levertraan vitamine A en D. Dat zijn goede weerstandsvitamines voor de moeder.
Let op, geef je borstvoeding en neem je zelf Möller’s levertraan, dan heeft de baby nog steeds dagelijks 10 microgram extra vitamine D nodig. Baby’s hebben namelijk niet voldoende aan de hoeveelheid vitamine D die in de moedermelk zit.

Moet ik mijn baby vitamine D geven als ik borstvoeding geef en zelf Möller’s levertraan neem?

Ja, het wordt aangeraden om je baby vanaf de leeftijd van 1 week extra vitamine D te geven. Ook als je borstvoeding geeft en zelf Möller’s levertraan neemt. Baby’s halen namelijk niet voldoende vitamine D uit de moedermelk, waardoor suppletie wordt aanbevolen. Voor baby’s is vitamine D van belang voor een goede botontwikkeling.

Möllers Omega-3

Laatste nieuws