Hogere Omega-3 Index verhoogt levensverwachting met 5 jaar
ma 18 oktober 2021 door Lianne Van den Bosch
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hogere omega-3 waarden in het bloed de levensverwachting met bijna vijf jaar verhogen. Dat is vergelijkbaar met het effect van stoppen met roken op de levensverwachting. Zorg dus voor een hoge omega-3 index
Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de omega-3 bloedspiegel een goede voorspeller is van het risico op sterfte. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie die recentelijk gepubliceerd is in the American Journal of Clinical Nutrition.
Omega-3 verhoogt levensverwachting evenveel als stoppen met roken
Een hogere omega-3 index in het bloed, als gevolg van regelmatige consumptie van vette vis, verhoogt de levensverwachting met bijna vijf jaar. Een toename van 1% van omega-3 in het bloed gaat gepaard met een verlaging van het sterfterisico, die vergelijkbaar is met stoppen met roken.
Dr. Aleix Sala-Vila, postdoctoraal onderzoeker van het Hospital del Mar Research Institute, is enthousiast over de resultaten: “Regelmatig roken verlaagt je levensverwachting met 4,7 jaar, evenveel als je wint als je hoge gehalten van omega-3 vetzuren in je bloed hebt.”
Grootschalig onderzoek gedurende 11 jaar
Het Amerikaanse onderzoek gebruikte onderzoeksdata van de Framingham Offspring Cohortstudie; een langetermijnonderzoek waarbij de inwoners van Massachusetts in de Verenigde Staten al sinds 1971 worden gevolgd. Gedurende 11 jaar werden de vetzuurgehalten in het bloed van meer dan 2.200 65-plussers gemonitord.
Aandacht van artsen voor omega-3 index
Dr. William Harris, mede-onderzoeker en oprichter van het Fatty Acid Research Institute, is ervan overtuigd dat artsen hun patiënten moeten aanmoedigen om hun omega-3 waarden te verhogen, naast het aanpakken van andere risicofactoren, zoals cholesterol en bloeddruk. Hij benadrukt: “Het ‘repareren’ van de omega-3 index is veel gemakkelijker dan het behandelen van cholesterol en bloeddruk. Eet meer vis en/of neem een goed omega-3 supplement, zoals levertraan.” Levertraan is pure vloeibare omega-3 uit kabeljauw.
Bron: Michael I McBurney, Nathan L Tintle, Ramachandran S Vasan, Aleix Sala-Vila, William S Harris. Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, 2021; DOI: 10.1093/ajcn/nqab195
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113004.htm