De zon schijnt: heb ik nu nog extra vitamine D nodig?
wo 31 mei 2023 door Lianne Van den Bosch
Het is vandaag weer een heerlijk zonnige dag: 25 graden en volop zon! En er zijn nog meer zonnige dagen in aantocht. ‘Supergoed voor onze vitamine D aanmaak’, zou je denken. Maar zijn deze zonnestraaltjes ook echt voldoende?
Vitamine D door de zon: hoe werkt dat?
De zon is een bron van vitamine D; een belangrijke vitamine voor sterke tanden en botten én voor het immuunsysteem. Ook is deze zonvitamine van belang om de spierkracht op peil te houden. De huid kan zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht.
Om vitamine D aan te maken moet je minimaal 15-30 minuten buiten (in de zon) zijn met je gezicht en handen. Tussen 11.00 en 15.00 uur zijn de UV-stralen het sterkst. In de koudere maanden maakt je lichaam minder of nauwelijks vitamine D aan.
Zonnebrandcrème blokkeert de vitamine D aanmaak
Het smeren van zonnebrandcrème werkt goed tegen verbranding door de zon en beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Maar het is ook een feit dat de aanmaak van vitamine D dan wordt tegengehouden. Hoe dikker je smeert, hoe minder vitamine D je aanmaakt.
Niet iedereen maakt voldoende vitamine D aan
Veel mensen hebben een tekort aan vitamine D. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om het hele jaar door vitamine D supplementen te slikken. Dit zijn bijv. mensen met een getinte huid, zwangere vrouwen, mensen vanaf 50 jaar, kinderen tot 4 jaar én mensen die niet elke dag tussen 11.00 en 15.00 uur even buiten zijn.
Maak jij voldoende vitamine D aan?
Wist je dat Möller’s Omega-3 rijk is aan vitamine D?
vitamine D zon zonnebrandcrème