Omega-3 tijdens zwangerschap verkleint het risico op vroeggeboorte
vr 16 juli 2021 door Lianne Van den Bosch
Omega-3 tijdens de zwangerschap is essentieel, dat is al jaren bekend. Deze gezonde vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kindje. Een nieuwe wetenschappelijke studie, de ADORE-studie, toont aan dat een dagelijkse aanvulling van 1000 mg DHA beter is dan 200 mg DHA in het verkleinen van het risico op vroeggeboorte.
Omega-3 verkleint het risico op vroeggeboorte
Omega-3 vetzuren, de visvetzuren DHA en EPA, hebben een beschermend effect op het risico op vroeggeboorte. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten, dit komt overeen met 200 mg omega-3 per dag. Helaas eet ongeveer de helft van de zwangere vrouwen minder dan één keer vis per week.
Nieuwe studie: hogere dosering DHA is effectiever in de bescherming tegen vroeggeboorte
Een recent wetenschappelijk onderzoek van Dr. Susan Carlson, gepubliceerd in mei 2021, laat zien dat een hogere dosering DHA beter beschermt tegen vroeggeboorte. Uit het onderzoek bleek in de groep zwangere vrouwen die een hogere dosering DHA kregen (1000 mg) minder vroeggeboortes voorkwamen dan in de groep zwangere vrouwen die een lagere dosering DHA kregen (200 mg). De hogere dosis ging gepaard met minder ernstige bijwerkingen, zoals voortijdige breuk van de vliezen, infectie van de vliezen en urogenitale en neurologische problemen bij de baby.
Momenteel wordt dagelijkse inname van 200 mg DHA geadviseerd, maar een hogere dosis lijkt beter te beschermen tegen vroeggeboorte.
Bron: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00185-1/fulltext.
Wat is omega-3?
Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waarbij ALA, EPA en DHA de bekendste zijn. ALA is een plantaardig omega-3 vetzuur, terwijl EPA en DHA visvetzuren zijn. Het lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, de bruikbare vormen in het lichaam, maar dit is zeer inefficiënt.
Waarom is omega-3 tijdens de zwangerschap belangrijk?
Omdat de groei en ontwikkeling van de hersenen al in de baarmoeder plaatsvindt, is omega-3 suppletie tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk.
- Inname van omega-3 vetzuur DHA door de moeder draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen van de foetus.
- Ook draagt omega-3 bij aan de ontwikkeling van het netvlies in de ogen en het gezichtsvermogen.
Naast gezondheidsvoordelen voor de baby hebben omega-3 vetzuren ook voordelen voor de mama-to-be. Ze hebben een positief effect op:
-
- De hersenen: omega-3 is van groot belang voor het normaal functioneren van het brein. Het is een bouwsteen van de hersenen en ondersteunt het cognitief vermogen. Omega-3 tijdens de zwangerschap kan ook helpen tegen zwangerschapsdementie.
- Hart en bloedvaten: inname van omega-3 ondersteunt de hartfunctie en helpt de bloedvaten gezond te houden.
- De ogen: omega-3 vetzuren ondersteunen een goed gezichtsvermogen.
Waar zit omega-3 in?
Vette vis, zoals zalm, makreel en haring, is de belangrijkste bron van EPA en DHA. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal twee keer per week vis te eten. Haal je dat niet, dan wordt een visoliesupplement, zoals Möller’s Omega-3, aanbevolen. Het nieuwe advies voor zwangere vrouwen van de Gezondheidsraad luidt: minimaal twee keer per week vis of dagelijks visolie.
Welke visolie is veilig?
Kies voor een zo natuurlijk mogelijk visoliesupplement met een hoog DHA gehalte, zoals Möller’s Omega-3. In pure vloeibare vorm worden omega-3 vetzuren het best opgenomen. Het is belangrijk dat de visolie goed gezuiverd is; dat wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen, zoals zware metalen, meer in zitten. Möller’s Omega-3 is zuiver en veilig voor zwangere vrouwen.