Nieuw onderzoek: omega-3 verkleint het risico op vroeggeboorte

Nieuw onderzoek: omega-3 verkleint het risico op vroeggeboorte

vr 16 juli 2021 door Lianne van den Bosch

Omega-3 is essentieel tijdens de zwangerschap, dat is al jaren bekend. Deze gezonde vetzuren spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het kindje. Een nieuwe wetenschappelijke studie, de ADORE-studie, toont aan dat een dagelijkse aanvulling van 1000 mg DHA beter is dan 200 mg DHA in het verkleinen van het risico op vroeggeboorte.

Omega-3 verkleint het risico op vroeggeboorte

Omega-3 vetzuren, de visvetzuren DHA en EPA, hebben een beschermend effect op het risico op vroeggeboorte. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten, dit komt overeen met 200 mg omega-3 per dag. Helaas eet ongeveer de helft van de zwangere vrouwen minder dan één keer vis per week.

Nieuwe studie: hogere dosering DHA is effectiever in de bescherming tegen vroeggeboorte

Een recent wetenschappelijk onderzoek van Dr. Susan Carlson, gepubliceerd in mei 2021, laat zien dat een hogere dosering DHA beter beschermt tegen vroeggeboorte. Uit het onderzoek bleek in de groep zwangere vrouwen die een hogere dosering DHA kregen (1000 mg) minder vroeggeboortes voorkwamen dan in de groep zwangere vrouwen die een lagere dosering DHA kregen (200 mg). De hogere dosis ging gepaard met minder ernstige bijwerkingen, zoals voortijdige breuk van de vliezen, infectie van de vliezen en urogenitale en neurologische problemen bij de baby.

Momenteel wordt dagelijkse inname van 200 mg DHA geadviseerd, maar een hogere dosis lijkt beter te beschermen tegen vroeggeboorte.

Bron: https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00185-1/fulltext.

Wat is omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren, waarbij ALA, EPA en DHA de bekendste zijn. ALA is een plantaardig omega-3 vetzuur, terwijl EPA en DHA visvetzuren zijn. Het lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, de bruikbare vormen in het lichaam, maar dit is zeer inefficiënt.

Waarom is omega-3 belangrijk tijdens de zwangerschap?

Omdat de groei en ontwikkeling van de hersenen al in de baarmoeder plaatsvindt, is omega-3 suppletie tijdens de zwangerschap ontzettend belangrijk.

Naast gezondheidsvoordelen voor de baby hebben omega-3 vetzuren ook voordelen voor de mama-to-be. Ze hebben een positief effect op:

Waar zit omega-3 in?

Vette vis, zoals zalm, makreel en haring, is de belangrijkste bron van EPA en DHA. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal twee keer per week vis te eten. Haal je dat niet, dan wordt een visoliesupplement, zoals Möller’s Omega-3, aanbevolen. Het nieuwe advies voor zwangere vrouwen van de Gezondheidsraad luidt: minimaal twee keer per week vis of dagelijks visolie.

Welke visolie is veilig?

Kies voor een zo natuurlijk mogelijk visoliesupplement met een hoog DHA gehalte, zoals Möller’s Omega-3. In pure vloeibare vorm worden omega-3 vetzuren het best opgenomen. Het is belangrijk dat de visolie goed gezuiverd is; dat wil zeggen dat er geen schadelijke stoffen, zoals zware metalen, meer in zitten. Möller’s Omega-3 is zuiver en veilig voor zwangere vrouwen.

  • Möller's Omega-3 Appel met Superior Taste Award

    Möller’s Omega-3 Appel (MSC Levertraan)

    20,59
    In winkelwagen
  • Möller's Omega-3 Citroen met Superior Taste Award

    Möller’s Omega-3 Citroen (MSC Levertraan)

    20,59
    In winkelwagen
  • Möller's Omega-3 Naturel met Superior Taste Award

    Möller’s Omega-3 Naturel (MSC Levertraan)

    20,59
    In winkelwagen
  • Möller's Omega-3 Tutti Frutti met Superior Taste Award

    Möller’s Omega-3 Tutti Frutti (MSC Levertraan) – Favoriet van kinderen

    20,59
    In winkelwagen
hoge dosis omega-3 vroeggeboorte zwangerschap