Wat is vitamine D eigenlijk?
wo 27 februari 2019 door Lianne Van den Bosch
Het is vandaag voorlopig weer de laatste zonnige dag! Verschillende warmterecords zijn al gebroken, heerlijk die zonnestraaltjes. Die zonnestraaltjes zorgen ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Maar wat is dat eigenlijk? Wist je, bijvoorbeeld, het eigenlijk helemaal geen vitamine is? Maar wat is vitamine D dan wel?
Vitamine D wordt vaak geassocieerd met levertraan, vis en zonlicht. Het is oplosbaar in vet en speelt een rol bij veel belangrijke functies in het lichaam. Denk aan de opname van fosfor en calcium uit de dunne darm en het reguleren van het calciumgehalte in het bloed. Daarnaast zorgt het voor reabsorptie van deze mineralen in de nieren. Daardoor speelt vitamine D een essentiële rol bij het behouden van een normale botstructuur en spierfunctie. Bovendien is het essentieel voor de ontwikkeling van botten en tanden bij kinderen. Het is ook een weerstandsvitamine, dat wil zeggen dat deze het immuunsysteem ondersteunt. Zowel bij kinderen als bij volwassenen.
Vitamine D in Levertraan
Al gedurende honderden jaren is levertraan een rijke bron van vitamine D. Peter Möller bracht in 1854 een revolutie teweeg in de productie van levertraan. Möller’s Levertraan is unieke visolie gewonnen uit Noorse kabeljauwlever van de hoogste kwaliteit. Het is van nature rijk aan vitamine D, maar ook aan vitamine A en omega-3 vetzuren. Levertraan is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van veel Noren.
Een lepel van 5 ml Möller’s Levertraan bevat 10 microgram vitamine D, volgens de Gezondheidsraad de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Voeding
Er bestaan twee vormen, namelijk vitamine D2 en D3. D2 is afkomstig van niet-dierlijke bronnen, zoals planten, schimmels en paddenstoelen. D3 komt alleen in dierlijke bronnen voor, zoals eieren, vette vis en levertraan. Beide vormen van zijn bevorderend voor de gezondheid, maar onderzoek toont aan dat vitamine D3 gemakkelijker wordt opgenomen en gebruikt in het lichaam.
Zonlicht
De zon als bron van deze vitamine is bij de meesten welbekend. Dat klopt, maar de zon is niet direct een bron. Het lichaam maakt zelf vitamine D3 aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom we het eigenlijk niet over een vitamine hebben. Vitamines worden namelijk gedefinieerd als voedingsstoffen die het lichaam zelf niet kan produceren. Deze aanmaak is echter afhankelijk van voldoende zonlicht op grotere delen van de huid gedurende een periode tot 20 minuten per dag, afhankelijk van de huidskleur. Hoe donkerder de huid, des te meer blootstelling aan zonlicht je lichaam nodig heeft om voldoende vitamine D in het lichaam te produceren.
Vitamine D tekort
Een tekort kan, in sommige gevallen, osteoporose veroorzaken. Dit is het steeds brozer en zwakker worden van de botten. Als de gehaltes van vitamine D en calcium te laag zijn, worden zowel tanden en botten zwakker. De kans op een botbreuk neemt dan toe. Het behouden van een normale en gezonde botstructuur is dus ontzettend belangrijk.
Deficiëntie ontstaat o.a. door een gebrek aan zonlicht. Möller’s Levertraan zorgt er in ieder geval voor dat je aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voldoet.
tekort vitamine D voeding zonlicht