Levertraan vs. Visolie: Leer de belangrijkste verschillen en voordelen
Levertraan of visolie: waarom kun je beter levertraan nemen dan visolie?
Levertraan is een visolie, maar niet alle visoliën zijn levertraan. Dit maakt je natuurlijk nieuwsgierig naar de verschillen. In het kort: levertraan is van nature completer, rijker en natuurlijker dan gewone visolie.
Levertraan werd vroeger iedere dag geconsumeerd en veel ouders gaven dit aan hun kinderen om hun weerstand een boost te geven, om te voorkomen dat ze ziek werden. De smaak werd vroeger niet gewaardeerd, maar Möller’s Omega-3 bewijst dat het ook lekker kan zijn. Je hebt zelfs de keuze uit 4 smaken, alle bekroond met een Superior Taste Award! Als aanvulling op de dagelijkse voeding biedt Möller’s je een unieke combinatie van omega-3 vetzuren DHA en EPA en vitamine A, D en E. Met 1 dessertlepel (5 ml) krijg je maar liefst 510 mg DHA en 370 mg EPA en je dagelijkse behoefte aan vitamine D3 binnen.
De verschillen tussen levertraan en visolie
De markt van omega-3 supplementen is stevig groeiende, maar daardoor zie je ook door de bomen het bos niet meer. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen levertraan en visolie?
- Levertraan is visolie, maar niet alle visolie is levertraan.
- Levertraan wordt voor 100% uit de lever van de vis Möller’s Omega-3 is afkomstig van de lever van de kabeljauw, omdat deze lever juist de hoogste waardes omega-3 en vitamine A en D bevat. Visolie wordt in veel gevallen verkregen uit sardines en ansjovis door middel van een persproces.
- Levertraan is rijk aan vitamine D3, essentieel voor het immuunsysteem en sterke botten, tanden en spieren. Visolie bevat van nature geen vitamine D. Als visolie vitamine D bevat, is deze altijd toegevoegd.
- Levertraan is ook rijk aan vitamine A, belangrijk voor de ogen, het immuunsysteem en een gezonde huid, haar en nagels. Möller’s Omega-3 bevat een veilige dosering vitamine A, in tegenstelling tot andere levertranen. Visolie bevat van nature geen vitamine A.
- Levertraan bevat een hoog gehalte omega-3 vetzuren in natuurlijke triglyceridevorm, zoals het ook in de vis voorkomt. Dit zorgt voor een betere opname in het lichaam. Visolie bevat in veel gevallen omega-3 vetzuren in de vorm van ethylesters.
- Levertraan bevat in verhouding meer DHA dan EPA. Bij visolie is dat omgedraaid.
- Levertraan wordt gewonnen uit de lever van Arctische kabeljauw, gevangen in de oceaan rondom de Lofoten. Een van de schoonste zeeën ter wereld. Visolie afkomstig van sardines en ansjovis wordt vaak gewonnen uit vissen uit de oceanen rond Zuid-Amerika.
De verschillen tussen de merken met vloeibare levertraan en visolie
Om de keuze gemakkelijker te maken hebben wij een overzicht gemaakt met de meest bekende merken vloeibare levertraan en visolie. Dit vloeibare omega-3 overzicht is van mei 2024.
Product | Levertraan of visolie? | Omega-3 (DHA/EPA) per 5 ml | Vitamine D per 5 ml | Vitamine A per 5 ml |
Möller’s Omega-3 | Levertraan | 510/370 mg | 10 mcg | 250 mcg = Veilig |
Jacob Hooy Levertraan | Levertraan, verrijkt met vitamine A en D | 450/350 mg | 14 mcg | 1375 mcg |
Lovitran Levertraan | Visolie | 875 mg (totaal) | 12,5 mcg | 1500 mcg |
Eqology Pure Arctic Oil | Visolie + olijfolie | 385/325 mg | 4 mcg | – |
Springfield EyeQ Visolie | Visolie, teunisbloemolie + zonnebloemolie | 58/186 mg | – | – |
Vitakruid Visolie | Visolieconcentraat | 1015/1525 mg | 50 mcg | 625 mcg |
Minami | Visolieconcentraat | 1500/1500 mg | 10 mcg | – |
Wat is levertraan?
Een visolie is pas levertraan als de olie rechtstreeks uit de lever van een vis wordt gewonnen. Möller’s komt uit de lever van de kabeljauw. Deze kabeljauwlever is van nature rijk aan omega-3, maar ook aan vitamine A en D, in tegenstelling tot de vissen die voor ‘gewone’ visolie gebruikt worden. Levertraan bevat hetzelfde gehalte vitamine A en D, zoals het van nature in de kabeljauwlever voorkomt. Ook zijn omega-3 vetzuren in hoge gehaltes én in natuurlijke vorm aanwezig, veroorzaakt door het onderscheidende productieproces. Al met al de meest zuivere, beste visolie.
Voordelen levertraan
Levertraan wordt door middel van een stoomproces verkregen uit de lever van Arctische kabeljauw (zeer geconcentreerd in omega-3 en vitamine A en D). Het stoomproces hiervan is een unieke methode, geïntroduceerd door Peter Möller. De stoom heeft een lage temperatuur en hierdoor wordt de olie langzaam van de lever afgescheiden. De lever is minder dan 24 uur oud, waardoor het van hoogwaardige kwaliteit wordt geproduceerd. Een goede kwaliteit, zuiverheid en smaak is gegarandeerd. Het resultaat is pure levertraan waar, behalve vitamine E voor het behoud van kwaliteit en een eventueel aroma, niets aan wordt toegevoegd. Möller’s is ook dit jaar weer bekroond met de Superior Taste Award voor uitzonderlijk goede smaak.
Door het unieke stoomproces behoudt Möller’s levertraan zijn kwaliteit en een hoog gehalte aan voedingsstoffen. De olie wordt langzaam door middel van stoom afgescheiden, daardoor blijft de natuurlijke vorm van de vetzuren behouden. Dit zorgt voor een betere opname van de vetzuren in het lichaam dan de ethylesters die gedurende het productieproces van visolie worden geproduceerd.
Bij het produceren van visolie wordt de gehele vis samengeperst en deze olie wordt verder verwerkt tot visolie. De olie die vrijkomt bevat helemaal geen natuurlijke vitamines meer en heeft een volledig andere vetzuursamenstelling en minder DHA en EPA dan levertraan.
Het gehalte DHA en EPA visvetzuren in Möller’s Omega-3 is uitzonderlijk hoog. Dat komt door het onderscheidende productieproces en door de afspiegeling van omega-3 waarden in de lever van kabeljauw. Möller’s bevat maar liefst 510 mg DHA en 370 mg EPA per portie. En in de juiste verhouding!
Compleet met vitamine A, D en E
Een ander belangrijk verschil met visolie is dat de kabeljauwlever, waar levertraan van gemaakt wordt, rijk is aan vitamine A en D. Het gehalte vitamine A en D in Möller’s levertraan is even hoog als het natuurlijke gehalte in kabeljauwlever.
Door toevoeging van vitamine E kunnen we de kwaliteit van de levertraanolie garanderen. Vitamine E is namelijk een hele belangrijke antioxidant.
Vitamine A en D zijn beide essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Daarnaast speelt vitamine D ook een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten en tanden, en de botontwikkeling van kinderen.
Vitamine A is essentieel voor het behoud van een gezond gezichtsvermogen en voor een gezonde huid, haar en nagels. Hoewel dit een ontzettend belangrijke vitamine is, mag dit gehalte niet te hoog zijn. Möller’s is als een van de weinige geschikt voor zwangere vrouwen. Het wordt zelfs aanbevolen tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding. Let bij het kopen van een visolie/levertraan op het gehalte vitamine A. Sommige visoliën bevatten teveel toegevoegde vitamine A.
Duurzaam
Möller’s Omega-3 komt van de lever van verse Arctische kabeljauw, een vis die niet bedreigd wordt door overbevissing. Al meer dan 170 jaar gevangen in de Noorse zee net ten noorden van de Noordpoolcirkel, d.m.v. duurzame visserij. Iedere dag direct, vers transport van de vangst naar lokale visserijen. Goede gezondheid, van de vis naar de fles.
Möller’s is MSC- en Friend of the Sea-gecertificeerd, voor de duurzame wilde visvangst in Noorwegen. Duurzaam wil zeggen: geen overbevissing, selectieve vismethode, geen invloed op de zeebodem en gebruik van de gehele vis. De lever voor de levertraan en de rest van de vis voor consumptie. Möller’s heeft niet voor niets gecertificeerd het MSC-keurmerk in ontvangst mogen nemen.
In tegenstelling tot vele andere merken visolie, die door middel van een persproces de gehele vis gebruiken voor de visolie, gebruikt Möller’s uitsluitend de olie uit de lever. De rest van de vis wordt gebruikt voor o.a. visfilets voor de voedingsmiddelenindustrie. Snijafval wordt gebruikt voor o.a. biobrandstof en veevoeder. De levertraan is het bijproduct van de kabeljauw; hierdoor is het proces van Möller’s 100% circulair en duurzaam.
Schone wateren en hoge zuiverheid
Möller’s staat voor de beste kwaliteit en hoge zuiverheid. De kabeljauw die wordt gebruikt voor Möller’s is afkomstig uit de Arctische zee bij Noorwegen, een van de schoonste zeeën ter wereld. Gedurende het gehele productieproces wordt de olie gecontroleerd op de aanwezigheid van contaminanten, PCB’s, zware metalen en dioxinen. De levertraan wordt gezuiverd door middel van moleculaire destillatie om een zuiver en vers product te kunnen garanderen. Zo wordt de olie ontdaan van mogelijke contaminanten. Möller’s voldoet aan alle eisen van de EU en aan de GOED standaarden.
Makkelijk in te nemen
Möller’s Omega-3 is vloeibaar en je hebt slechts 1 lepel per dag nodig. In tegenstelling tot 2 of 3 lepels van andere levertraan of visolie. Door de vloeibare vorm is het makkelijk in te nemen. Dat is met name ideaal voor kinderen. Geen gedoe meer met het slikken van grote capsules.
In 4 lekkere smaken
Möller’s het enige merk dat te verkrijgen is in 4 lekkere smaken, voor ieder wat wils. Elke smaak is bekroond met een Superior Taste Award voor uitzonderlijk goede smaak! Niet te vergelijken met de ‘ouderwetse’ levertraan.
Bekijk hier de verschillende varianten.
De conclusie: waarom is Möller’s Omega-3 het beste omega-3 product?
Möller’s Omega-3 | Andere visolie |
Natuurlijke omega-3 en compleet met vitamine A, D en E | Geen vitamines in de vis aanwezig, soms worden ze toegevoegd aan de visolie |
Zeer hoog gehalte DHA en EPA (essentiële visvetzuren) in de juiste verhouding | Lager gehalte DHA en EPA |
Visolie door uniek stoomproces afgescheiden –> zuiver & geconcentreerd | Olie geperst uit de hele vis |
Visolie uit kabeljauwlever uit Arctische zee met een hoge concentratie omega-3 en vitamine D | Olie van (meestal) sardines / ansjovis uit Zuid-Amerika |
Omega-3 in triglyceriden (natuurlijke vorm) –> betere opname | Omega-3 in ethylesters (omgezet in productieproces –> onnatuurlijke vorm) |
Möller’s Omega-3 is het meest natuurlijke en pure omega-3/vitamine D supplement.
Er bestaan veel verhalen over levertraan. Lees hier de Veelgestelde Vragen (FAQ) over Möller’s.
Möllers Omega-3
Laatste nieuws
- 2024 Black friday deals Möller’s Omega-3 27 november 2024
- Het Nationaal Schoolontbijt en een goede start van de dag met omega-3 12 november 2024
- Wintertijd: gezond de koude maanden door met Omega 3 23 oktober 2024