Waarom omega-3 essentieel is voor je kind – en hoe je het zonder gedoe toevoegt aan je dag

Waarom omega-3 essentieel is voor je kind – en hoe je het zonder gedoe toevoegt aan je dag

do 3 juli 2025 door Lewis Wiggins

Het is dinsdagochtend kwart voor acht. Je staat in de keuken en smeert een boterham voor je dochter. Haar kleine broertje zit in zijn stoel en rommelt al met zijn kommetje yoghurt. Terwijl je de appel in stukjes snijdt, klinkt ineens luid: “Mama, ik lust geen appel!”

Je slikt even. Gisteren ging de broccoli ook al lastig. Groenten en fruit zijn belangrijk, dat weet je als moeder maar al te goed. Toch is gezond eten elke dag weer een puzzel. Helemaal als het gaat om voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, die cruciaal zijn voor de groei en ontwikkeling van je kind.

Je weet dat het belangrijk is, maar tegelijk vraag je je af: krijgt mijn kind wel genoeg binnen? En als niet via eten, hoe dan wel?

Elke moeder wil het allerbeste voor haar kind. Maar hoe weet je zeker dat je kleintje écht alle bouwstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor groei, ontwikkeling en gezondheid? Eén voedingsstof die in de gezondheidswereld vaak onderschat wordt: omega-3 vetzuren.

In dit artikel lees je:

Waarom is omega-3 belangrijk voor kinderen?

Omega-3 vetzuren, misschien ken je ze vooral van reclames of etiketten op margarine. Maar wist je dat deze vetten écht cruciaal zijn voor de gezondheid van je kind? En dan met name twee soorten omega-3: EPA en DHA.

Omega-3 helpt onder andere bij de ontwikkeling van hersenen en ogen, ondersteunt de concentratie, en verbetert de weerstand. Vooral bij jonge kinderen is omega-3 onmisbaar, omdat hun hersenen juist nu volop in ontwikkeling zijn. Wetenschappers hebben vastgesteld dat kinderen die voldoende omega-3 binnenkrijgen beter leren, minder snel ziek worden, en zich gemakkelijker concentreren op school (McNamara & Carlson, 2006; Yehuda et al., 2005).

Stel je eens voor: je kind zit rustig aan tafel te kleuren, kan zich beter focussen op een taakje, en komt ’s winters makkelijker de griepperiode door. Dat klinkt ideaal, toch?

Maar wat zegt de wetenschap hier precies over, en hoe zorg je ervoor dat je kind deze essentiële vetzuren binnenkrijgt?

De wetenschap begrijpelijk gemaakt

We hebben het net gehad over hoe belangrijk omega-3 is voor kinderen. Misschien denk je: klinkt logisch, maar waarom is dit vet precies zo belangrijk? Als moeder wil je geen ingewikkelde medische teksten. Je wilt heldere antwoorden waar je wat mee kunt.

Omega-3 vetten, vooral EPA en DHA, zijn een soort bouwstenen die ons lichaam zelf niet goed kan maken. Je moet ze dus via eten of supplementen binnenkrijgen. Vooral DHA is onmisbaar voor de ontwikkeling van hersenen en ogen bij kinderen. Onderzoeken tonen duidelijk aan dat kinderen die genoeg DHA binnenkrijgen zich beter kunnen concentreren, makkelijker leren en scherper zien (McNamara & Carlson, 2006; Yehuda et al., 2005).

Misschien herken je het wel: je kind wordt snel afgeleid, wiebelt op zijn stoel of vergeet wat er net gezegd is. Extra omega-3 kan helpen om die focus te verbeteren.

Kinderen die omega-3 supplementen krijgen, zijn rustiger in de klas en scoren beter op toetsen (Richardson & Montgomery, 2005; Bloch & Qawasmi, 2011). Omega-3 ondersteunt ook de weerstand, zeker in combinatie met vitamine D. Kinderen die omega-3 (met vitamine D) supplementen krijgen, worden minder vaak ziek en herstellen sneller (Calder, 2010).

Daarnaast helpt omega-3 bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, waardoor kinderen minder snel last krijgen van kwaaltjes zoals eczeem, allergieën of chronische verkoudheden (Miles & Calder, 2017). Zeker in drukke gezinnen en klaslokalen waar verkoudheden en griepjes snel rondgaan, is dit een prettig voordeel.

Ook helpt omega-3 bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dat klinkt ingewikkeld, maar het betekent gewoon dat je kind minder snel last krijgt van kwaaltjes zoals eczeem, allergieën of chronische verkoudheden.

Omega-3 vanaf baby tot basisschool

Je vraagt je nu misschien af: “Oké, duidelijk, omega-3 is belangrijk. Maar hoeveel heeft mijn kind eigenlijk nodig? Is dat hetzelfde voor een baby als voor mijn kleuter?”

Heel terecht. De behoefte aan omega-3 verandert inderdaad met de leeftijd van je kind. Even kort uitgelegd:

Misschien klinkt dat als veel, maar gelukkig zijn er supplementen die uitermate geschikt zijn voor kinderen. Zoals Möller’s Omega-3 met smaken zoals Tutti Frutti of Citroen, die de meeste kinderen heerlijk vinden. Daarmee maak je het jezelf én je kind makkelijk.

Omega-3 & zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kom je in een wereld terecht vol adviezen en lijstjes. “Eet geen rauwe vis, pas op met leverworst, en vergeet je foliumzuur niet!” Je herkent dit vast. Soms zag ik door de bomen het bos niet meer.

Eén advies blijft heel duidelijk hangen: zorg dat je genoeg omega-3 binnenkrijgt. Niet alleen omdat het gezond is voor jezelf, maar vooral omdat het essentieel is voor de hersenontwikkeling van je ongeboren kindje. Wetenschappers ontdekten dat voldoende omega-3 tijdens de zwangerschap de kans vergroot op betere cognitieve ontwikkeling, een sterk immuunsysteem en minder kans op allergieën bij je kind. Dat klinkt goed, toch?

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om dagelijks 250-450 mg omega-3 vetzuren (EPA en DHA) binnen te krijgen (Koletzko et al., 2007; Voedingscentrum, z.d.). Voldoende inname ondersteunt de cognitieve ontwikkeling, het immuunsysteem en vermindert de kans op allergieën bij het kind (Gould et al., 2013).

En ja, levertraan kan ook tijdens je zwangerschap! Kwalitatief hoogwaardige levertraan zoals Möller’s Omega-3 is veilig en bevat bovendien vitamine D, wat belangrijk is voor de groei van de botten en tanden van je kindje.

Borstvoeding geven: wat is belangrijk om te weten?

Na de bevalling komen  er weer een hoop nieuwe vragen op je af. Je wilt in ieder geval zeker weten dat je kindje alle voedingsstoffen krijgt die het nodig had. En ook nu word omega-3 weer genoemd als cruciale voedingsstof.

Borstvoeding geven is fantastisch, maar kan lichamelijk best zwaar zijn. Je lichaam geeft veel voedingsstoffen af aan je kindje, waaronder DHA. Jouw inname bepaalt voor een groot deel hoeveel DHA je baby binnenkrijgt via de moedermelk.

Door tijdens de borstvoeding extra omega-3 te nemen, ondersteun je de hersen- en oogontwikkeling van je baby. Daarnaast helpt het jouw eigen weerstand en energieniveau. Want laten we eerlijk zijn: gebroken nachten zijn al pittig genoeg, toch?

Visolie, levertraan of algenolie: maak het jezelf makkelijk

Misschien denk je nu: “Prima, omega-3 is belangrijk, maar welke vorm moet ik nou precies kiezen voor mezelf én mijn kind?”. Capsules, vloeibare olie, levertraan, algenolie, wat is nu écht het beste?

Laten we het overzichtelijk maken:

Visolie en levertraan komen beide van vis. Het verschil? Levertraan is visolie uit de lever van kabeljauw en bevat extra vitamine A en D. Daardoor is het extra goed voor de weerstand, groei en sterke botten. Visolie komt meestal uit andere delen van de vis en bevat doorgaans van nature geen vitamine A en D. Hier lees je meer over de verschillen tussen levertraan en visolie.

Algenolie is de plantaardige versie van omega-3, ideaal voor vegetariërs en veganisten, of als je een visallergie hebt. Algen zijn de enige plantaardige bron die direct DHA bevatten. Maar let wel op: vaak bevat algenolie minder omega-3 per dosis dan levertraan of visolie.

Azize heft met haar gezin uiteindelijk gekozen voor levertraan. Waarom? Omdat het meerdere voordelen in één supplement combineert. “En de levertraan van Möller’s Omega-3 die wij gebruiken, smaakt ook nog eens echt lekker. Mijn kinderen vragen inmiddels zélf om hun dagelijkse lepeltje. Geloof me, een verademing!”

Waarom levertraan een slimme keuze is

De meeste mensen die het woord levertraan horen,  trekken vaak een bedenkelijk gezicht. “Levertraan, is dat niet dat vieze drankje dat onze grootouders moesten slikken?” Dat klopt, vroeger was het inderdaad niet bepaald lekker. Maar gelukkig is dat verleden tijd en is het een enorm gezond goedje met enorm veel voordelen.

Levertraan biedt naast omega-3 ook vitamine D en A, wat belangrijk is voor de weerstand, botten en tanden. Zeker in Nederland, waar veel kinderen (en volwassenen trouwens ook) te weinig vitamine D binnenkrijgen, is levertraan een effectieve aanvulling (Koletzko et al., 2007).

Daarnaast wordt Möller’s Omega-3 heel zorgvuldig geproduceerd. Ze gebruiken alleen kabeljauw uit zuivere wateren en zorgen ervoor dat alle schadelijke stoffen eruit zijn gefilterd. Daarom weet je zeker dat je kind veilige en zuivere levertraan binnenkrijgt.

Maar het allerbelangrijkste: het is écht lekker. Mijn kinderen kiezen graag hun favoriete smaak (Tutti Frutti of citroen) en zo is het dagelijkse lepeltje omega-3 nooit meer een strijd.

Tips om omega-3 in je gezinsleven te krijgen. Zonder gedoe!

Misschien denk je nu: “Prima, omega-3 is belangrijk, ik snap waarom levertraan handig is, maar hoe krijg ik mijn kind zover om het dagelijks zonder gezeur in te nemen?”

Met vallen en opstaan hebben we een aantal slimme trucs ontdekt waardoor omega-3 innemen juist een gezellig ritueel is geworden.

Hier onze beste tips voor jou:

1. Maak er een ochtendritueel van
Kinderen houden van structuur en voorspelbaarheid. Zet bijvoorbeeld standaard een fles levertraan op tafel tijdens het ontbijt. Zo wordt het innemen onderdeel van een dagelijks ritueel, net als tandenpoetsen of aankleden. Lekker makkelijk en natuurlijk gezond!

2. Kies een smaak die bij je kind past
Eerlijk: kinderen vinden visolie meestal niet meteen lekker. Daarom zijn kindvriendelijke smaken zoals Tutti Frutti of Citroen ideaal. Möller’s Omega-3 Tutti Frutti smaakt zo goed dat het bijna als een snoepje wordt ervaren – zonder suiker natuurlijk.

3. Meng het slim door het eten
Lukt het echt niet rechtstreeks van de lepel? Meng de levertraan dan door iets lekkers, zoals yoghurt, havermout of een smoothie. Je proeft er niets van!

4. Maak er iets leuks van met een beloning
Een stickerkaart of een kleine beloning werkt altijd goed. Zet er een compliment of een kleine beloning tegenover. Dit maakt van omega-3 innemen een feestje in plaats van een dagelijkse strijd. Bovendien help je met het bouwen aan een veelbelovende en vitale toekomst.

Geruststelling voor ouders

We begonnen dit verhaal op dinsdagochtend, met een herkenbaar beeld: je staat aan het aanrecht, snijdt fruit, smeert boterhammen en vraagt je af of je kind alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Gezond eten geven aan je kind kan soms voelen als een uitdaging. Zeker als het gaat om omega-3, een stof die je kind hard nodig heeft, maar waar je misschien nog weinig ervaring mee hebt.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld als het lijkt. Omega-3 is écht belangrijk voor de hersenen, weerstand en ontwikkeling van je kind. Vanaf de zwangerschap tot in de basisschooltijd ondersteunt omega-3 de groei, gezondheid en het concentratievermogen van kinderen. Met een dagelijkse portie levertraan zoals Möller’s Omega-3, geef je je kind precies wat het nodig heeft – simpel en zonder gedoe.

We hebben praktische tips besproken waardoor omega-3 geven makkelijker wordt: maak het onderdeel van jullie ochtendritueel, kies een smaak die kinderen lekker vinden en gebruik slimme trucjes om het ongemerkt door eten te mengen. Zo wordt omega-3 innemen een gewoonte in plaats van een strijd.

En vergeet niet: jij doet het fantastisch. De zorg en aandacht die je hebt voor gezonde voeding voor je kind, betaalt zich uit in een gezonder, sterker en gelukkiger kind. Omega-3 is daarbij niet ingewikkeld, maar juist een slimme en eenvoudige aanvulling op je dagelijkse gezinsroutine.

LeeftijdsgroepAanbevolen hoeveelheid (mg/dag)Bron (APA)
Baby’s250EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010)
Peuters (1-3 jaar)250-500EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010)
Kinderen (4+ jaar)500EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (2010)
Zwangeren/borstvoeding250-450Koletzko et al. (2007)

Benieuwd naar Möller’s Omega-3?

Wil je weten welke omega-3 variant ideaal is voor jouw gezin? We hebben een testpakket samengesteld van onze bestsellers voor slechts €2,50. Zuiver, veilig en gegarandeerd lekker. Zo wordt zorgen voor de gezondheid van je kind makkelijk én leuk.

Lees verder bij Möller’s

Jouw inzet maakt het verschil. Gezonde voeding aanleren en aanmoedigen is een cadeau voor de rest van hun leven. Omega-3 hoort daarbij. Simpel, effectief en betrouwbaar.

You got this! Veel succes en plezier met het bouwen aan een gezonde toekomst voor je kind!

Möller’s Omega-3 – A Spoonful of Life

Bronnenlijst

  1. McNamara, R. K., & Carlson, S. E. (2006). Role of omega-3 fatty acids in brain development and function: potential implications for the pathogenesis and prevention of psychopathology. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 75(4-5), 329-349. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2006.07.010
  2. Yehuda, S., Rabinovitz, S., & Mostofsky, D. I. (2005). Essential fatty acids and the brain: From infancy to aging. Neurobiology of Aging, 26(Suppl 1), S98-S102. https://doi.org/10.1016/j.neurobiolaging.2005.08.003
  3. Richardson, A. J., & Montgomery, P. (2005). The Oxford-Durham study: A randomized, controlled trial of dietary supplementation with fatty acids in children with developmental coordination disorder. Pediatrics, 115(5), 1360-1366. https://doi.org/10.1542/peds.2004-2164
  4. Bloch, M. H., & Qawasmi, A. (2011). Omega-3 fatty acid supplementation for the treatment of children with attention-deficit/hyperactivity disorder symptomatology: systematic review and meta-analysis. Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, 50(10), 991-1000. https://doi.org/10.1016/j.jaac.2011.06.008
  5. Calder, P. C. (2010). Omega-3 fatty acids and inflammatory processes. Nutrition in Clinical Practice, 25(2), 135-152. https://doi.org/10.1177/0884533610361609
  6. Miles, E. A., & Calder, P. C. (2017). Can early omega-3 fatty acid exposure reduce risk of childhood allergic disease? Nutrients, 9(7), 784. https://doi.org/10.3390/nu9070784
  7. Gould, J. F., Smithers, L. G., & Makrides, M. (2013). The effect of maternal omega-3 (n-3) LCPUFA supplementation during pregnancy on early childhood cognitive and visual development: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. The American Journal of Clinical Nutrition, 97(3), 531-544. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.045781
  8. Koletzko, B., Cetin, I., & Brenna, J. T. (2007). Dietary fat intakes for pregnant and lactating women. British Journal of Nutrition, 98(5), 873-877. https://doi.org/10.1017/S0007114507764748
  9. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA). (2010). Scientific opinion on dietary reference values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol. EFSA Journal, 8(3), 1461. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1461
  10. Innis, S. M. (2007). Dietary (n-3) fatty acids and brain development. The Journal of Nutrition, 137(4), 855-859. https://doi.org/10.1093/jn/137.4.855
  11. Voedingscentrum. (z.d.). Omega 3. Geraadpleegd op 3 juli 2025, van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx

0
    0
    Winkelwagen
    De winkelwagen is leegNaar winkel
      Bereken verzendkosten
      Kortingscode toepassen